Karrier kihívás

Az a jó a karrier-kihívásban, hogy bármikor elkezdheted és egy nap csak egy feladatot kell teljesítened!
Miért ne kezdhetnéd pont ma?

Minden nap egy egyszerű rövid feladat segít neked abban, hogy közelebb kerülj a számodra megfelelő álláshoz, karrierhez. Csináld velem a feladatokat és a karriered a neked tetsző irányba forduljon. 


KARRIER KIHÍVÁS

Miért most? Miért ne! Tavaszt kihagyva, hirtelen nyár lett. Az emberek egy része a gyereknek keres nyári tábort, a másik része már a nyaralását tervezgeti és egy plank kihívást akar végigvinni. Te pedig dönthetsz úgy, hogy a saját karriered érdekében teszel lépéseket. Vállalati oldalról még nincs nyár, termelések folynak, munkaerőre (azaz rád) pedig szükség van.

 

Mi alapján tudsz dönteni erről? 

0. feladat: Vizsgáld meg közelebbről a jelenlegi karrier helyzetedet és írj listát arról, hogy miért érdemes maradnod a jelenlegi helyeden és mi az, ami arra sarkall inkább, hogy csatlakozz kihívásunkhoz.
Hogyan csináld? Vegyél elő egy tiszta, fehér lapot és két oszlopba írd össze az összes indokodat, ami a maradás és ami a továbblépés mellett szól. Indokod lehet bármi: objektív ok, tény, érzés, vagy vágy. A lényeg, hogy neked számít. 
Ezt követően számszerűsíts! Melyikből mennyi indokot szedtél össze? Menni? Vagy maradni?

 

Vágjunk akkor bele!

1. feladat: Kezdjük egy egyszerű és fájdalommentes lépéssel. Hozz létre egy mappát a gépeden mondjuk „Karrierem” címmel és gyűjts össze/másolj oda minden olyan dokumentumot, mely az álláskereséseddel kapcsolatban fontos lehet!
Mire gondolok? Önéletrajzok, motivációs levél, jobb fényképek, bizonyítványmásolatok, referencia levelek, stb.
Nem baj, ha régi, nem baj, ha kevés legyen egy helyen!
A későbbiek során minden - az álláskeresésedhez kapcsolódó - dokumentumot ide le tudsz menteni, könnyebb dolgod lesz.   

 

2. feladat: Nyugodt körülményekhez illő feladat, a célod meghatározása. Nagy lépésnek érzed így hirtelen? Akkor menjünk konkrétumok szintjére. 
Írj listát arról, hogy miben vagy jó, eredményes, a munkád mely területét szereted igazán csinálni. Ne állj meg mindaddig, míg legalább 5 tevékenységet és 5 tulajdonságot nem írtál fel magadnak magadról. De természetesen az sem baj, ha jobban belelendültél. 
Nagyon egy irányba húznak az általad leírtak? Az bizony erős elkötelezettséget jelent egy irányba. Ha nagyon szerteágazó az amit magadról magadnak leírtál, az akár több munkakört, munkaterületet is meghatározhat a számodra ami a sokoldalúságodról tesz tanúbizonyságot. Ha ebbe futottál bele, neked van még egy kicsi feladatom, rangsorold a célterületeidet. 
"Ha nem úgy ébredsz reggel, hogy izgatottan folytatni akarod a tegnap abbahagyott munkát, akkor még nem találtad meg a hivatásod"Mike Wallace (1918-2012) amerikai televíziós személyiség, újságíró.


3. feladat: Tegnap összeszedted mit szeretsz csinálni, miben vagy jó. Ez alapján leszűkíthetted azt, hogy milyen irányban érdemes gondolkodnod, továbblépned, itt tartunk jelenleg. Szánjuk a mai napot egy kicsit a területen való elmélyülésre, kutatásra, a jövőre való felkészülésre.
A mai feladatod, hogy a saját könyvtáradban, vagy a neten keress olyan információt, anyagot, cikket ami felfrissíti tudásodat a területen, elmélyíti azt. Szánj legalább 1 órát az olvasásra, a felkészülésre és ha megteheted, ezt a gyakorlatot ne hagyd el a kihívás időtartama alatt sem. Saját szakterületed inspiratív részleteit és összefüggéseit fedezheted fel, mely nem csak a munkavégzésben lehet majd a segítségedre, hanem annak megszerzésében. 


4. feladat: A mai feladatunk operatív tevékenység, amivel időt is tudsz nyerni: Tegyél rendet a virtuális teredben! Csökkentsd az idődet és figyelmedet követelő külső zavaró tényezőket!
Miért is? A telefonod folyton ping, te pedig hátrahagyva a többi dolgodat azonnal kapsz utána (és persze ott is ragadsz), megzavar és elvon attól ami tényleg fontos lehet. 
Tehát itt az idő: Takarítsd ki a mailboxodat és iratkozz le minden olyan hírlevélről, amit amúgy is törölsz olvasás nélkül. Emellett állítsd át a Facebook és Insta értesítéseidet úgy, csak azok vonják magukra a figyelmedet napközben, amik ténylegesen fontosak és szükségesek a számodra. 
Ha van időd rá úgyis meg fogod nézni, de ha más (a karriered szempontjából fontosabb dolgod van), akkor ne vonjon el. 
Innentől pedig érdemes figyelned arra, hogy az általad felállított rend és rendszer így is maradjon. Te irányítasz, nem a körülmények téged. 


5. feladat: Lélekben már készülsz a jövőre. A mai feladattal fizikai szinten is megkezdjük a felkészülést. 
Kutatások bizonyítják, hogy a megnyerő külső mellé számtalan pozitív sztereotípia párosul, így a szebb, ápoltabb és esztétikusabb megjelenéshez gyakran több tudást, magasabb eredményeket párosítanak az emberek, amit a szervezetek akár egy magasabb fizetéssel is honorálhatnak. Arról nem is beszélve, hogy mi is jobban érezzük magunkat a bőrünkben, ha "kívül is rend van", nem csak belül. 
Feladatod mára, hogy tegyél valamit azért, hogy külsőd is épüljön, szépüljön. Ez lehet egy fodrász, kozmetikus, manikűr, lehet egy új edzésprogram megindítása, vagy akár egy új ruha, rád van bízva. A cél, hogy építsd megjelenésed, hogy a célodat építhesd.

 

6. feladat: A mai feladat a tökéletes "alap önéletrajz" összeállítása. Mint tudjuk azönéletrajzod a belépőd, a jegyed. 
Megjelenése, tartalma mutatja meg, hogy ki vagy. Egy ismeretlen vezető első blikkre csak annyit tud rólad, amennyit oda leírtál. Ezért az önéletrajzodat nagyon végiggondoltan, igényesen szükséges összeállítanod.
Egy jó "alap önéletrajz" legalább 1 nap. Hogy miért írom folyton, hogy alap önéletrajz? Mert ha igazán komolyan veszed a feladatod, minden megcélzott területhez, munkakörhöz (mégha kicsit is, de más) önéletrajz szükséges, melyben pontosan azokat a tényezőket emeled ki, amelyek oda a legfontosabbak. Aztán persze, ha a látóteredbe kerül egy-egy állás az adott munkakörben, érdemes még egyszer ránézned az önéletrajzodra (hisz más a prioritása egy családi vállalkozás, vagy egy multi számára). 
Hogy állj neki? 
A karrier kihívás legelején egyetlen mappába másoltad össze az álláskeresésedhez kapcsolódó anyagaidat, összegezted az erősségeidet, számodra vonzó munkatevékenységeket, megfogalmazhattad az irányt, ami felé indulni szeretnél. Ezekre alapozva kell ma dolgoznod. 
Gyűjtsd össze azokat a lényegi információkat, melyek az egyes célterületeidhez fontosak lehetnek. Pl.

  • Milyen végzettségeid, ismereteid támasztják alá, hogy el tudod látni azt a feladatot, munkakört?
  • Munkatevékenységed során mely munkatapasztalatok készítettek fel arra, hogy kiemelkedj a többi pályázó közül? Miben vagy mélyebb gyakorlatod, tapasztalatod?
  • A munkavégzésed során milyen tulajdonságaid, kompetenciáid segítenek a munkád jobb, minőségibb ellátására?

Dönts az önéletrajzod stílusáról. Más formátumot vár a közigazgatás (Excel sablon), más szükséges, ha minden munka, pozíció, amit eddig tettél erre az állásra készített fel (kronologikus önéletrajz), és megint más, ha esetleg lyukak, vagy váltások vannak az életpályádban (funkcionális önéletrajz). 
Ezt követően olvasd végig a régi önéletrajzaidat, ütköztesd, ha szükséges emelj ki belőle még információkat. 
Írj, szerkessz, csinosíts! Legyen szép, elegáns, kitűnő, de nem kirívó.  


7. feladat: Egy jó önéletrajzot összehozni nem könnyű feladat. Ha igazán jól, sőt több munkaterületre, célállásra is meg tudtad csinálni, annak tevékenységei akár még mára is áthúzódhattak. Ezért a mai feladatod a pihenés, a családdal töltött minőségi idő, egy jó film, bármi, ami tölt és épít
Figyelem, holnap folytatás és munka :)


8. feladat: A jó önéletrajzhoz hozzátartozik a jó fotó is. Megjelenésedet, stílusodat, személyiségedet csillantja meg egy jó fénykép.
A mai feladatod, hogy keress magadról egy nem túl régi (max. 6 hónapos), diszkrét hátterű, a jó minőségű, előnyös fotót.
Ha nincs? Akkor épp itt az ideje, hogy csináltass! Keress olyan fényképészt, akiben bízol, aki szakmai szemmel segít neked abban, hogy az előnyösebb oldaladat meg tudd mutatni. (A honlap készítése során nekem sem volt, én Jakab Krisztával dolgoztam együtt, jó szívvel ajánlom neked őt).


9. feladat: Jól mutatsz a fényképen? Magabiztos és elegáns vagy? Itt az ideje, hogy ezt az érzést és eleganciát a mindennapokra is áttold. 
A mai feladatod: rakj rendet a gardróbodban!
Ez időt és hangulatot igénylő feladat, ezért indíts egy jó kávéval, majd első nekifutásra pakolj ki és válogasd ki a régi ruháidat. Nagy valószínűséggel - néhány kivételtől eltekintve - ami 2 éve nem volt rajtad, már nem is lesz. Ami neked már nem kell, még jó lehet valaki számára, számtalan szeretetszolgálat örömmel fogja befogadni nem használt ruháidat, élj ezzel a lehetőséggel.
Ezt követően párosítsd össze a jó "munkahelyi szetteket", színvilágban, stílusban alakíts kis párosításokat. Ez a trükk a reggeli rohanásban mindig segítségedre lehet és biztosítja számodra azt, hogy stílusosan elegáns légy minden nap. 
Nagy valószínűséggel ez a rendszer arra is fényt fog deríteni, ha valamid hiányzik egy igazán ütős szettben, így azt akár a legközelebbi shoping túrán beszerezheted, vagy alkalomkor kérheted szeretteidtől is. 


10. feladat: A mai nap az énidő
Élvezd a napsütést, a természetet, a jó társaságot. Szervezz programot a barátoddal, barátnőddel, kirándulj, sportolj, ma csak olyat csinálj, ami boldoggá tesz és épít.
A nap végén pedig írj le legalább 5 olyan dolgot, ami örömet okozott neked ma
A napod végiggondolása, abból az örömet okozó, jó dolgok kiemelése segít, hogy megláthasd az élet szebbik oldalát. Javaslom, gyakorold minden nap, hidd el megváltozik körülötted a világ. 


11. feladat: Miben vagy jó? 
A kihívás elején összeírtál magadról 5 olyan tulajdonságot, amiben jó vagy. Fordítsuk ma ezt át kifejezetten a munka világára, arra, hogy az általad megcélzott munkakörökben miben kell jónak lenni, és ezekből mi van meg benned. 
Nézz végig néhány álláshirdetést az adott területről, vizsgáld meg azt, hogy mi az, amit a munkakör tulajdonságokban, képességekben, kompetenciákban elvár, írd össze egy listába. 
Majd ezt a listát vizsgáld meg és tedd magad mérlegre. Melyek azok, amelyek ezek közül megvannak benned? Nyilván ami megvan benned, azt az önéletrajzodban érdemes szerepeltetned. 
Melyek azok, amiket más - hasonló, kiegészítő, kompenzáló - tulajdonsággal helyettesíteni tudsz (és szintén hasznos lehet az állás szempontjából)? Ezeket is érdemes feltüntetned. 
Ha ebben bizonytalan vagy, akkor kérdezd meg azon munkatársaid, barátaid véleményét, akiknek az értékítéletében bízol. Ha nem akarod/tudod ezt megtenni, számtalan teszttel, kérdőívvel állok rendelkezésedre, hogy kiderítsük. 

"A képesség azt jelenti, hogy miben vagy tehetséges. A motiváció dönti el, hogy mit teszel. A hozzáállás pedig meghatározza, hogy milyen jól fogod csinálni azt."


12. feladat: Végleges önéletrajz
Az apró feladatok felkészítettek téged arra, hogy le tudd véglegezni az önéletrajzod. Elkészítetted az alap önéletrajzot, azt követően pedig minden tényezőt újból áttekintettél. A mai feladatod az, hogy ténylegesen egyben legyen az az önéletrajz. Ha segítséget jelent neked, nézd meg az Önéletrajz 10+5 lépésben cikket, mely adhat még néhány hasznos tanácsot. 


13. feladat: Az önéletrajzod - újdonságait - told ki a virtuális térbe is.
A munkáltató nézelődik a virtuális profilok között, amikor a munkavállalót keres. Emellett összeveti az önéletrajz tartalmát az ott megjelenítettekkel. 
Mindezért nagyon fontos az, hogy amit magadról megjelenítettél az életrajzodban, az nem mondjon ellent annak, amit magadról a világhálón található. A sem kompromittáló, sem aktualitását vesztett tartalom nincs rajta, akkor is érdemes egy kicsit frissítened azt, egy-egy új képpel (hiszen már az is van), egy-egy új információval a bemutatkozódat. 
A mai feladatod az, hogy frissítsd profiljaidat (LinkedIn, Facebook, stb.), illetve (ha releváns) hozz létre LinkedIn szakmai profilt és használd annak szakmai közösségépítő szerepét a saját céljaid érdekében. 


14. feladata: Hol is van az az állás? 
Elhatározásod megvan, életrajzod és annak beltartalma összeállt, amihez a virtuális profiljaidat is hozzáigazítottad. Újra-strukturáltad a ruhatárad, külsődet, valamint a szakmai érdeklődésed is ráfordult a célra. Úgyhogy itt az idő! Csapjunk bele!
- Számtalan állásportál áll a rendelkezésedre, töltsd fel az önéletrajzodat mindegyikre. 
- A megfelelő paraméterekkel (munkaterület, város, stb.) iratkozz fel az állásportálok hírleveleire.
- Minden nap nézd át a megküldött álláslistát, igazítsd a hirdetéshez az önéletrajzodat és küld el azt mindenhova, ami neked szóba jöhet. Figyelj oda annak külalakjára is.
Munkás? Az bizony, viszont így elérheted, hogy házhoz jönnek a lehetőségek, válogatnod kell csupán. 
Plusz egy jó tanács: Készíts jegyzetet, akár egy jó táblázatot arról, hogy hova, kinek és mikor küldted el az anyagaidat. Ebben nyomon is tudod követni azt, hogy melyik vonal hol tart éppen, mikor-hova mész interjúra, így egy HR-es telefonja tutira nem tud meglepni... 
Jó horgászatot! :)


15. feladat: Én hol szeretnék dolgozni?
Ha kevés az állás, akkor az ember igyekszik minden lehetőséget megragadni. Ha túlkínálat van, könnyebben mérlegel atekintetben, hogy ő vajon hol is szeretne dolgozni. Ez a lehetőséged nem csupán a napi hírlevelek olvasása és pályázati anyag megküldése során áll fent, hanem úgy általában. 
A mai feladatod, hogy írj listát azon szervezetekről, akiknél szívesen csinálnál karriert. Akikről jókat hallottál, akik nyújthatják számodra azt a karrier-utat, amire vágysz. Ne állj meg addig, amíg legalább 10 céget, vállalatot fel nem írtál a listádra. Ha van ma még időd, akkor nézd át ezeknek a cégeknek a honlapjait, amennyiben már most van olyan, vagy hasonló nyitott pozíciójuk, küld el az önéletrajzod. 
Ha nincs jelenleg nyitott pozíciójuk alapvetően két dolgot tehetsz. Vagy kéretlenül is megküldöd az életrajzod, hátha alapon (ilyenkor számítanod kell arra, hogy várnod kell az eredményt), vagy vállalod, hogy rendszeresen visszavándorolsz a honlapra és ellenőrzöd. 
Ne felejtsd el az álláskeresési jegyzetedbe, táblázatodba ezeket a szervezeteket is feljegyezni (ld. 14. feladat plusz jó tanács).


16 feladat: Kapcsolati hálód
Nagyon sok - közelebbi és távolabbi - ismerősöd van, akik mind-mind dolgoznak valahol és a munkahelyükön kulcsembereket is ismernek.
A mai feladatod a kapcsolati hálód áttekintése lesz mégpedig a karriered tükrében. Tételesen nézd át a Facebook, LinkedIn, stb. és a telefonkönyvedben tárolt ismerőseidet. Kik ők? Hol és mit dolgoznak? Álláskeresésedben, a karrieredhez megfelelő pozíció megtalálásában tudnak-e a segítségedre lenni? 
A neked komfortos kommunikációs eszköz segítségével (Messenger, e-mail, telefon stb.) vedd fel azokkal a kapcsolatot, akikről úgy ítéled meg, hogy a segítségedre lehetnek. Érdeklődj a cégükről, arról, hogy milyen ott dolgozni, tájékozódj a cégüknél lévő téged érdeklő területről, az ottani főnökről, az esetleges lehetőségekről. Kérd a segítségüket, azt, hogy szóljanak, ha hallanak valamit, vagy hogy a HR-re, illetékes vezető számára vigyék be az önéletrajzodat. 
Járj nyitott szemmel, füllel, bármikor összeakadhatsz olyan emberrel, aki a segítségedre lehet. Ha figyelsz észreveszed, hogy ez élet dobálja eléd a lehetőségeket. 


17. feladat: Egy jó kávé egy ismerőssel
Napsütés és egy jó kávé összehozza az ismerősöket, sokkal jobban mint egy elektronikus üzenet. Ülj le kávézni, beszélgetni, tájékozódni azon barátaiddal, ismerőseiddel, akire számítasz a karrieredhez megfelelő pozíció megtalálásban.
Egy személyes találkozás alkalmával - kellemes környezetben - több mindent megtudhatsz a cégről, több mindent megoszthatsz arról, hogy te mit is szeretnél és könnyebb a segítséget is kieszközölni. Élő szóban könnyebben megtudhatod, ha a cég, munkahely, a leendő főnök esetleg gáz, nem érdemes abban a cégben gondolkodnod. 
Szánd rá az időt, megéri. 


18. feladat: Mi hiányzik?
Végignézve sok-sok állásajánlatot döntöttél arról, hogy melyiket próbálod meg és melyiket nem. A mai feladatod: Gondold végig, mi volt az oka annak, ha egy-egy lehetőséget végül nem pályáztál meg? 
Ha a cég nem volt vonzó, azzal nincs dolgod. Abban az esetben viszont, ha azt érezted, hogy valamilyen területen te nem rendelkezel elég ismerettel, tapasztalattal, van mit kezdened.
Szerezd meg ami hiányzott:
- Valamilyen tapasztalat hiányzik? Hát, keress ismerőst, aki abban dolgozik, tudja, a segítségedre tud lenni! Keress önkéntességben, karitatív területen egy kis munkát és szerezd meg azt a tapasztalatot. 
- Valamilyen ismeret, tudás, papír hiányzik? Nyilván van olyan (nyelvismeret, szakismeret) ami egyénileg is elsajátítható, feküdj rá. Ebben is segíthet neked számtalan gyakorlati szakember, keress magadnak. Ha a papír is kell, nagyon sok kurzus áll rendelkezésedre akár online, akár iskolarendszerben. 
Bármilyen szakmában dolgozol is, az változik, fejlődik. Szakemberként, karrier elképzelésekkel elengedhetetlen, hogy a szakmával együtt fejlődj! Tehát itt a lehetőség, bontakoztasd ki személyiséged, légy innovatív és inspiráló. 


19. feladat: Egy kis önvizsgálat
A kihívás elején (konkrétan a 4. feladatban) kértelek, hogy tegyél rendet a virtuális teredben, rázd le magadról a zavaró, időt rabló, a figyelmedet rendszeresen megzavaró tevékenységeket, majd arról is írtam (a 16. feladatban), hogy hogyan tudod a karriered érdekében a kapcsolati hálódat mozgósítani, illetve kitértem arra is, hogy (a 3. és a 18. feladatban), hogy a - lássuk be - pótcselekvés helyett hogyan tudsz a fejlődés irányába fordulni. 
A mai feladatod egy kicsi önvizsgálat ezekkel kapcsolatban :) 
Napod elején vegyél elő egy lapot és minden egyes percet jegyezz fel, amelyet - nem az álláskeresésed érdekében - a Facen, Instán, stb. töltöttél, játszottál, vagy valamely időt rabló tevékenységet végeztél. A nap végén - elalvás előtt - összesítsd.
Soknak találod? Érdemes rá odafigyelned, rendszeresen ellenőrizned. Arra is ki fogunk találni valamit, hogy ez változzon :)


20. feladat: Mennyi az annyi? 
Hogy jössz ki a fizetésedből? Van megtakarításod? Versenyképes egyáltalán a fizetésed? Vagy a munkaerő-piacon a te szakmáddal jobban keresnek az emberek? Vannak túlzó költekezéseid? Ezek nem könnyű kérdések, objektív választ adni rá még nehezebb. 
A mai feladatod, hogy készíts egy táblázatot - ne csak ígérgesd magadnak - írd össze a havi bevételeidet és kiadásaidat. Ha alapvetően bankszámla központú vagy, akár a mai nap fel tudod tölteni és egyenleget vonhatsz, ha viszont többségében készpénz központúan élsz, egy elhúzódó feladatban állapíthatod meg az egyenlegedet.
Az eredmény nyilván megmutathatja számodra azt, ha kiadásaid valamely területen túlzóak, illetve arra is rávilágíthat, hogy mennyit kell(ene) keresned, hogy mindenre ami neked fontos, jusson. 


21. feladat: Valaki pozitív, aki épít...
A sok-sok (minden nap) ismételhető feladat mellett is - így, egy nap távlatából - mit gondolsz arról: Még mindig soknak találod azt az időt, melyet a Facen, Instán lógsz, játszol, stb.?
Kérlek tedd meg, hogy lefelezed az időrabló tevékenységgel töltött az időt és helyette inkább felhívsz egy barátot, családtagot. Olyan embert hívj fel, aki pozitív hatással tud lenni rád (nem pedig lehúz), akinek az élete és személyisége érték számodra, aki feltölt, inspirál és segít téged. 
Beszélgess vele arról, hogy ő, hogyan találta meg a szakmai életútját, mennyire elégedett-e a karrierjével, milyen döntéseket hozott annak érdekében. Ha megosztható a karriermotivációd, beszélgess vele arról is, kérd ki a véleményét, vagy akár a segítségét is. 


22. feladat: Ajánlólevél, referencia
A kihívás során már több oldalról mozgósítottad a kapcsolati hálódat, itt az ideje, hogy olyanokkal is felvedd a kapcsolatodat, aki más szinten mozdítják elő a karrieredet. 
Vedd ma fel a kapcsolatot néhány korábbi munkatársaddal, volt vezetőddel, akikkel szívesen és jól dolgoztál együtt. Telefonon, vagy ha nyitottak, akár személyesen is beszélj velük arról, hogy a karriered fel akarod pörgetni és kérd a segítségüket (ha neked jó volt velük együtt dolgozni, valószínű, hogy nekik is). Kérj tőlünk információt, ajánlólevelet, vagy azt, hogy mint referencia megjelölhesd őket, ha szükség lesz rá. 
Ez a feladat arra is nagyon jó, hogy megtudd, hogyan látnak téged mások, korábbi munkáid során mivel voltak elégedettek, milyen erősségeid látják a vezetőid. Hasznos és nagyon tanulságos, használd ki. 

"A siker jó döntések eredménye. A jó döntések tapasztalat eredménye. A tapasztalat rossz döntések eredménye."

Antony Robbins (1960-) amerikai life coach (életvezetési tréner).


23. feladat: Belső erő
Tudom, hogy nem minden családi kapcsolat zökkenőmentes, de a gyökereink fontosak, akár a negatív, akár a pozitív érzelem több benne. A mai feladatod - ha lehetőséged van rá - látogasd meg a családod, szánj ma időt azokra akik fontosak neked, akik meghatározták a múltad, a személyiséged. Ahogy (esetleg) hallhattad a volt főnöködtől tegnap, hogy miért volt jó veled dolgozni, mit szeretett benned és a munkádban, úgy a családod számára is fontos lehet visszajelezni a pozitív dolgokat. Mondd el nekik, hogy miért vagy hálás, mi az amit nekik köszönhetsz (mégha minden családban jelen vannak a negatívumok is).


24. feladat: Lapozz vissza néhány napot
Kérlek tedd meg, hogy végignézed a kihívás korábbi feladatait és ellenőrizd, hogy minden lépést megtettél-e, kimaradt-e valami. Gondold végig, hogy melyek voltak azok a feladatok, melyek többet segítettek, ismételd meg azt többször is. Kimaradt valami? Kérlek, pótold. 


25. feladat: Hamupipőke
Öltözz fel ma (és holnap és azután is) csinosan, elegánsan, akár mintha állásinterjúra mennél. Ne csak karrier-orientált legyél, nézz is ki úgy. 
Ha jobban "beleszoksz" az eleganciába magabiztosabb leszel akkor, mikor ténylegesen interjún kell viselned. 
Tartsd szem előtt: Hamupipőkétől tudjuk, számít hogy nézel ki, hát add meg a módját. 


26. feladat: TED-talk
Még mindig előfordul veled, hogy csak úgy lógsz a neten időtöltés gyanánt? Javaslok inkább egy inspiráló TED-talk videot a sikerről és az oda vezető útról. Van ott még ahol ez volt, keress és töltődj, zseniális emberek beszélnek az életünk mindennapjairól viccesen és közérthető módon.


27. feladat: Segítség behívtak!
Az állásinterjú jó kis megmérettetés, ami ott van a küszöbödön, hát itt az idő, készülj fel rá. 
Ruhatárad, kinézeted, magadról (írásban) közölt információk rendben vannak, összeálltak. A megmérettetésben az interjú során mindezt - komoly és vicces, több szinten firtató - kérdésekre meggyőzően el tudd mondani a vezető, HR szakember számára. 
Az interjú egyrészről mindig rólad szól és arról, hogy megfelelő vagy-e az állásra, másrészt arról szól, hogy kellően motivált és szakértő vagy-e, hogy ellásd, harmadrészről pedig az anyagiakról. 
Mai feladatod, hogy utána olvass a felvétel során rád váró megmérettetéseknek (tesztek, interjúk, stb.), felkészülj arra, hogy magadról, a korábbi munkádról mit és hogy fogsz mondani, gondold végig a motivációdat, okaidat és azt, hogy mindezt hogyan lehet megfelelően kommunikálni. 

"Három tulajdonságot keress a pályázókban: a tisztességet, az intelligenciát és az energiát. Ezek közül a legfontosabb a tisztesség, mert akiben ez nincs meg, az a másik kettővel megöl téged."

Warren Buffett (1930-) amerikai befektetési guru.

 

28. feladat: NEM!
Milyen az idő-beosztásod? Mindenre van időd, ami neked fontos? Magadat terheled túl, vagy mások terhelnek túl téged?
Gyakorold azt, hogy NEM-et mondasz! Kezdetben elég nehéz tud lenni egyrészt neked, mert bűntudatot fogsz érezni, másrészt a környezetednek is, hisz nem ehhez vannak hozzászokva. 
Hosszútávon megéri, kezd el ma!


29. feladat: Barátság
A mai nap a barátságé. Töltődj, ülj be egy jó kávéra egy baráttal, barátnővel. Beszéld meg vele, hogy hol tartasz, mit érzel sikernek, mi okoz neked nehézséget. Kérd ki a véleményét, tanácsát és érezd jól magad a társaságában. 


30. feladat: Ne halogasd a boldog életet, legyél boldog most!
Mától kezdve állj optimistán a világhoz! Biztosan hallottad már: Boldognak lenni nem azt jelenti, hogy minden tökéletes. Te mindent megteszel a karriered érdekében, jó úton haladsz a célod felé, megdolgozol érte, a munkád gyümölcse be fog érni. Minden okod meg van arra, hogy bizakodva nézz a jövőbe! Ne várj arra, hogy boldog leszel ha elérted a célod (mert hidd el mindig lesz majd egy újabb célod), légy boldog mától. 


+1 feladat: A legnehezebb dilemma 
A felkínált álláslehetőségekből melyiket vállald el végül? 
Nyilván a pénz fontos szempont, de ne az legyen az elsődleges szempontod. Válaszd azt, amelyik a személyiségedhez közelebb áll és a számodra vonzó karriert kínálja. A pénz jönni fog vele...

Ha neked ez nem elég és ettől "kézzelfoghatóbb vezetést" igényelsz, vedd fel velem a kapcsolatot.