Önéletrajz írás 10+5 lépésben

Az önéletrajz egy reklám anyag, melyben a leendő munkáltató számára mutatjuk be magunkat, mindazt, amihez értünk, amit tudunk, és ami hasznos lehet a munkáltató számára is. Ahogy egy reklám, úgy az önéletrajz is célirányos, a célszemély – jelen esetben a kiválasztott munkáltató – megszólítására, figyelme felkeltésére irányul (ahogy a mosópor reklámja azokat a nőket célozza meg, akik rendszeresen mosnak, stb.).


Cél, hogy a munkáltató érdeklődősét az önéletrajzunk annyira felkeltse, hogy személyesen is találkozni akarjon velünk, behívjon egy állásinterjúra (ahogy a reklámban megjelenített terméket mi is meg kívánjuk vizsgálni, szagolni stb. az üzletben). Ha a termékvizsgálat – az állásinterjú – eredményes, jó sikerül, akkor megvesszük azt a mosóport, ahogy a munkáltató is „megvásárolja” a szaktudásunkat (állást kínál).
Ma már sokkal inkább munkaerőhiány van, de mégis előfordulhat, hogy – annak ellenére, hogy hirdették az állás és – pályáztál mégsem hívnak be az interjúra?

  • Bemutatkozásod, önéletrajzod valamiért nem tetszik a munkáltatónak.
  • Nem tudod a munkáltató számára legfontosabb információkat magadról meggyőzően elmondani. 

Hogyan kerülhetem ez el?

Akkor ütős egy önéletrajz, ha működik (meggyőző, behívnak)! De mitől működik? Számtalan portálon tölthetsz ki sablon önéletrajzot. Ez jó példa a rossz példára, hiszen egységes és átlagos. Én egy más utat javaslok, mellyel ütős, külső megjelenésében és belső tartalmában egyedi önéletrajzot készíthetsz.
Ez az út a nehezebb, de ha velem készíted el az önéletrajzod, akkor egy egyedi, rólad szóló, a céljaidban támogató anyagot állíthatsz össze, pont olyat, amire a munkáltató kíváncsi lehet. Egy önéletrajz megírása alapvetően egy hosszabb folyamat. Ki kell, hogy „dolgozza magából” az ember.

Az önéletrajzok közös jellemzői

Az önéletrajzok egyik közös jellemzője, hogy a tetején, fejlécben jelezve van, hogy ez egy önéletrajz.
A másik közös jellemzője a nagyjából egységes tartalmi blokk szerkezet. Ezek az alábbiak:

  • Személyes adatok
  • Célállás, karriercél
  • Iskolai, tanfolyami végzettségek, ismeretek
  • Munkatapasztalat
  • Személyes tulajdonságok, képességek, kompetenciák

Ezen felépítéssel azt tudom elmondani, hogy ki vagyok, mit akarok, ahhoz mit tanultam, tudom, mit tapasztaltam, azaz gyakoroltam és milyen ember vagyok én. Mindez alátámasztja azt, hogy én az önök által hirdetett, keresett munkakörben megállnám a helyem.

1. ELŐKÉSZÜLETEK
A legfontosabb: időt kell szánnod az önéletrajz összeállítására. Sok mintát találhatsz az interneten, sok szakértő – köztük én is – állok rendelkezésedre, keress meg. Az előkészületek közé tartozik a fontos adatok, információk, (végzettségi, munkaviszonyhoz tartozó) papírok összegyűjtése. Alapvető döntések meghozatala, ld. stílus, forma, színvilág, fénykép, stb.

2. STÍLUS VÁLASZTÁSA
Alapvetően a célod határozza meg azt, hogy milyen stílusú önéletrajzot szükséges írnod. 
A klasszikus amerikai stílus, vagy ún. kronologikus önéletrajz a személyes adatok, szakmai tapasztalat, tanulmányok, idegennyelv-tudás, számítástechnikai ismeretek információit sorolja fel fordított időrendben, a jelentől a régebbi időkig. Ezt a stílust akkor érdemes választanod, ha minden korábbi tapasztalatod arra készített fel, hogy ellásd ezt az állást (amire most pályázol).
A funkcionális önéletrajz a funkcióra koncentrál. Esetleges lyukak, nagyobb váltások vannak a szakmai életutadban ezt érdemes választanod. A funkcióra koncentrálva minden korábbi munkakörödből, munkatapasztalatodból azokat a tevékenységeket választod ki, ami a mostani feladathoz releváns lehet, majdhogynem meg sem jelenik a munkáltató, a munkakör megnevezése.
A kombinált önéletrajzi stílus a kettő ötvözete, ehhez akkor nyúlj, ha folyamatos munkaviszonyodban mindig megjelentek azok a tevékenységek, amik most fontossá váltak az ellátandó munkádban.

3. MINŐSÉG ÉS HITELESSÉG
Az önéletrajzot az adott cégekre és a megpályázott munkakörre kell szabni, vagyis készítsd egy „alap önéletrajzot”, de azt mindig a hirdetés és a cég mélyebb megismerését követő igazítás után küld csak el, hiszen ekkor tudsz hiteles képet mutatni magadról, így mutathatod meg leginkább minőségi szaktudásodat.

4. TERJEDELEM
1-2 oldalnál ne legyen hosszabb az önéletrajzod! A kutatások azt bizonyítják, hogy a munkáltató 10 mp alatt dönt arról, hogy elmélyül-e az olvasásában, csomópontokra koncentrál, nem olvassa el sorról-sorra azt. A lényeg legyen benne, szépen és konzekvensen összefoglalva. 
De mi is a lényeg:

5. SZEMÉLYES ADATOK
Csak a legszükségesebb adatokat adjuk meg: Név, cím, telefonszám, e-mail cím, azaz ki vagy, hol találnak meg. Már az életkor is egy olyan kategória, amit érdemes óvatosan kezelni, hisz még a felvételiztető is saját életkorához mérten érezheti azt, hogy ez sok, avagy kevés. 
A családi állapotod, a gyerekeid száma is olyan információk, melyeket nem kell kiemelten közölnöd (hiába az a büszkeséged), ha a munkavégzés szempontjából releváns lehet (esetleges külföldi út, túlóra, stb.) az interjún úgy is ki fognak térni rá, te pedig vázolhatod a megoldási lehetőségeidet. Mindig figyelj arra, hogy milyen e-mail címet használsz, ha túlontúl komolytalan, vicces, akkor az álláskereséshez javaslom készíts egy újat.

6. FÉNYKÉP
Ha nincs rólad előnyös fotó, feltétlenül készíttess egyet. Törekedj arra, hogy ne egész alakos, hanem inkább igazolványkép méretű legyen. Nem előnyös a magánéleti kép, inkább profi csinálja. Fontos, hogy aktuális legyen, ami az álláshoz, beosztáshoz illeszkedik, melyen a pozitív kisugárzásod tükröződik.

7. CÉLÁLLÁS, KARRIERCÉL
Ha konkrét álláshirdetésre jelentkezel, mindenképpen jelöld azt, ha nincs, vagy ha több minden is szóba jöhet a számodra az az adott területen, akkor a területet jelöld meg.

8. ISKOLAI, TANFOLYAMI VÉGZETTSÉGEK, NYELVTUDÁS, INFORMATIKA
Írd le tanulmányaid időtartamát, a végzettség megszerzésének évét és a konkrét szakirányt. Ha több képesítésed is van, mindig a megpályázott pozíció betöltéséhez szükségesre fektesd a hangsúlyt. Ha éppen valamilyen tanulmányt folytatsz, írd le annak kezdését és várható befejezésének idejét. Csak olyan tudásról írj, amelynek valóban birtokában vagy. Ha a munka szempontjából fontos, úgyis ki fog derülni, ha esetleg túloztál egy kicsit, ha nincs jelentősége, akkor nem vesztettél semmit sem. Amennyiben következetesen látod, hogy a munkaköröd szempontjából fontos fejlődnöd egy-egy területen, érdemes az idődet rá szánni.

9. MUNKATAPASZTALAT
Munkatapasztalatod összegzésében – bármilyen önéletrajzi stílust is választottál – arra koncentrálj, hogy megmutasd a munkáltatónk azt, hogy a rád bízni kívánt feladatok közül melyekben van gyakorlatod, tapasztalatod, vagy amiben (esetleg) nincs, azt milyen tapasztalattal tudod kompenzálni. Használj minél több cselekvő igét, az adott szakterületre irányuló szakzsargont (hiszen ezt csak az tudhatja, aki ért hozzá).
A munkatapasztalatok összegzése kronologikus önéletrajz esetén a jelentől a múlt felé irányban sorolja fel az összes munkahelyet dátummal, munkakörrel, munkatevékenységgel.
A funkcionális önéletrajz a feladatra koncentrál, a szövegben akár össze is von munkahelyeket és összegző munkatapasztalatról beszél adott területeken.
A kombinált önéletrajz pedig a kettő előnyeit aknázza ki, jelenből indulva felsorol, de csak azokat bontja ki részleteiben, ami az ellátandó munkakör szempontjából fontos.
Figyelj oda, pl. a közigazgatásnak saját sablonja van, fontos tájékozódnod, hogy a pályázandó szervezetnél mi lehet a preferált stílus.

10. SZEMÉLYES TULAJDONSÁGOK, KÉPESSÉGEK, KOMPETENCIÁK

Minden munkakör megkövetel bizonyos tulajdonságokat, képességeket és kompetenciákat. Személyiségben van különbség a jó kereskedő és a jó könyvelő között. 
Gondold végig és írd le, hogy az általad pályázott munkakörben milyen embernek kell lenni, mi lehet fontos a munkáltató szempontjából. Nyilván ha hirdetésre pályázol, az abban foglaltak is nagyon sokat tudnak segíteni neked. 
A listádat végignézve mérlegelj, hogy ezekből mely igaz rád, azt írd le a munkáltató számára, hogy ő is tudja. 
Gondold végig, hogy azon tulajdonságokat, melyek nem igazak rád milyen egyéb tulajdonsággal tudod pótolni, hogy értékes tagjává válhass a szervezetnek.

 

ÉS A RÁADÁS

10+1. MOTIVÁCIÓS LEVÉL
Maximum fél oldalas és lényegre törő levél, e-mail. Akkor is érdemes ilyet írni, ha külön nem kérte az álláshirdető, hiszen motivációd (miért pályázol, miért pont náluk akarsz dolgozni) ebben foglalod össze a számára. Emeld ki erősségeidet, de ne fogalmazz sablonosan, legyél konkrét.

10+2. REFERENCIÁK
Főként bizalmi munkaterületre igaz az, hogy egyre több munkaadó tart igényt rá, ezért adj meg néhány nevet volt kollégáid, vezetőid közül (akikkel jóban voltunk), hogy náluk tájékozódhat rólad. Mindenképpen érdemes előre legyeztetni, sőt engedélyt kérni a volt kollégáidtól, vezetődtől, hogy megadhatod-e ilyen célra az elérhetőségét. Vannak munkahelyek, ahol a távozónak eleve felajánlják a referencialevelet, ezt érdemes elfogadni.

10+3. FIZETÉSI IGÉNY
Ha a munkaadó nem kéri ennek megjelölését, nem szükséges megtenni. Ha megírjuk az igényünket, mindenképp derüljön ki, hogy bruttó vagy nettó összegre gondolunk-e.

10+4. AHOGYAN MAGUNKAT HIRDETJÜK
Ha valamelyik közösségi oldalon vagyunk, ellenőrizzük, hogy az ott található információk ne mondjanak ellent az önéletrajzban leírtakkal, mert azt egyre gyakrabban ellenőrzik.

10+5. SZÁMÍTS TELEFONOS INTERJÚRA
Gyakori, hogy a személyes interjút megelőzi a telefonos interjú, ahol az állás konkrét kereteit át lehet beszélni és a munkáltató képviselője is feltesz egy gyors körkérdést, hogy eldöntse, tényleg érdemes téged behívni. Ha nem jó pillanatban kap el, nincsenek nyugodt körülmények, stb. mindenképpen egyeztess új időpontot, amikor beszélni tudtok. Legyél felkészült, bármikor hívhatnak.

Ha nem megy egyedül, kérj segítséget. Ha néhány ütős jó tanács közelebb visz a célhoz, használd azt. 
Ne feledd: Az okos ember más kárán tanul... Nem kell mindent megtapasztalni!