Pszichológus

Benedek Szilvia pszichológus

Élünk, dolgozunk, tervezünk, küzdünk és újratervezünk. Vannak nehézségeink és vannak jó napjaink, de van, hogy nem megy egyedül tovább, kell valaki aki segít.

 

Ha a mindennapi stresszhelyzetek, a munkahelyi konfliktusok, családon belüli nézeteltérések és veszekedések tartós haragot, frusztrációt és negatív érzéseket válthatnak ki belőled, az az élet minden területén érezteti hatását.


Ha azt tapasztalod, hogy nem tudsz továbblépni egy számodra kellemetlen, nehéz helyzetből, újra és újra ugyanazokat a hibákat követed el vagy ugyanazok a problémák kísérnek. Tartósan tanácstalannak, tehetetlennek érzed magad.

Ha váratlan krízis (baleset, betegség, haláleset, munka elvesztése, válás stb.) következtében nehezen állsz talpra, nehezen találod meg újra az egyensúlyt. Ha huzamosabban áll fenn a rossz kedélyállapotod, energiátlanságod, esetleg kellemetlen testi tünetek is jelentkeznek (amelyek hátterében az orvosi vizsgálatok nem mutatnak ki fizikális eltérést).

Ha ezeket tapasztalod, akkor mélyebbre kell ásnod ahhoz, hogy túljuss ezen. Külső segítséget, hatékony támogatást, értő figyelmet kaphatsz. A pszichológusként feladatom gondozni és enyhíteni a fájdalmat, segíteni megoldást keresni lelki, testi vagy szociális problémáidra.

A lelkünket gyötrő fájdalom sok helyről jöhet, aktiválhatja egy aktuális helyzet, a környezetünk, a családunk, a munkahelyünk és sokféle képen nyilvánulhat meg. Ilyenkor az ember tanácstalanságot, kétségbeesést, megoldhatatlannak tűnő problémát, magányt, kiszolgáltatottságot vagy depresszióra utaló jeleket tapasztal magán.

Még manapság is él egy olyan téves elképzelés, hogy ciki pszichológushoz menni, és aki odamegy, az biztosan hülye. Sokan azt sem tudják, milyen esetben érdemes szakember segítségét kérni, emellett sokszor elképzelésük sincs arról, hogy mi történik ott. A közös munka során feladatunk feltárni a lelki megnyilvánulásaid sajátosságait, a lelki jelenségek kiváltó okait, közösen megvizsgálni ezeknek a jelenségeknek lefolyását és törvényszerűségeit, hatásait a cselekvéseidre.

A folyamatban megvizsgáljuk és átbeszéljük a folyamatban kialakuló fejlődést, illetve a társas helyzetben lezajló történések hatásmechanizmusát, kiépítjük énhatáraidat. Ha érzed a lelkedben gyötrő fájdalmat, lépj. Ne maradj le a jó életről.