Döntés? Le kell írni!

Találatok: 1833

A jó döntés a miénk. Minden (na jó, a legtöbb) körülménye, nehézsége felmért és eredménye vállalt. Felelőssen, beleállva, végiggondolva.

Képes vagy rá? Hát persze, hogy igen! Adok hozzá neked egy jó kulcsot: A legjobb módja annak, hogy a döntéshozatalt megelőzően vagy annak során az ember rendezze érzelmeit az, ha leírja!
(Nahát ilyet olvasni egy pszichológus oldalán… Nem, nem, inkább kérj időpontot :))

A dolgok leírása egyszerű, de hatékony módja annak, hogy tisztázd mindazt, ami a fejedben kavarog. Az írás arra kényszerít, hogy rendszerbe rakd gondolataidat, és fejleszd a dolgokról való strukturált gondolkodásod:

• a homályos érzések strukturálódnak és mérhetővé válnak (a dolgok pénzügyi, érzelmi, társadalmi, szellemi értéke láthatóvá válik),
• az önellentmondások letisztulnak,
• a leírtak újraolvasása feltárja a logikai láncot (vagy annak hiányát),
• olyan új perspektívákat tárhat fel, amelyeket az ember korábban nem vett figyelembe.

Van néhány konkrétum, amire mindenképp fókuszálj:

• Milyen költségekkel és eredményekkel lehet számolnod?
Készíts egy régimódi költség-haszon elemzést a döntési lehetőségekről. Ne csupán a klasszikus felmerülő kiadásokat és várható jövedelmet, hanem pozitív és negatív érveket is sorakoztasd fel úgy, hogy mindezt rövid és hosszú távú időkeretbe is tedd bele.

• Mi az érték, a motiváció a döntés mögött?
Minden döntésünk mögött (legyen kicsi vagy nagy) valamilyen szándék áll, ami motivál minket. Néha ez nagyon egyszerű (éhségünk és a pizza rendelés összefüggése), de többségében jóval összetettebb. Akkor van probléma, ha a szándékaink még saját magunk számára sem teljesen világosak és/vagy ellentétesek az alapvető értékeinkkel.
Csakhogy karrier témánál maradjunk, azért próbálsz vállalkozást indítani, mert élvezed a kihívásokat és az abból adódó élethelyzeteket, vagy azért mert féltékenyek vagy a barátaidra, akiknek sikeres üzletük van?

A helyes döntéshez tudnod kell, hogy belső motivációid összhangban állnak-e azzal, ami igazán lenni akarsz!

És ha azt kérdezed magadtól: „A franc, soha nem gondolkodtam még azon, hogy mi/ki is akarok lenni! Mit kell tennem?”
Erre két megoldás lehetséges. Vagy vegyél ki egy új papírt és kezdje el írni, vagy tényleg itt az ideje, hogy felhívj.

Ha nem olvastad még, akkor a jó döntés 5 alapelvét összefoglaló cikket is olvashatod, melynek 5 aspektusát boncolgattam jelen cikkemben.

 

 

Leave your comments

Comments

  • No comments found