Életünk optimalizálása

Találatok: 1820

A jó döntés segít elérni céljaidat, olyan életed ad számodra (mégha nehézségek során visz is keresztül), melyre visszanézve boldogság önti el a szíved és nem keserűség.
Ezt akarod magadnak?

A "döntéshozatal folyamatának normatív modellje" szépen foglalja össze azt az idealisztukus utat, hogyan szükséges meghoznunk a döntéseinket. Leírja azt is, hogy a döntések meghozatalakor a rendelkezésre álló lehetőségeinket vesszük figyelembe, azokat mérlegeljük, de nem beszél igazán a hogyanról.

Mert mit is csinálunk igazándiból? Elképzeljük az egyik döntés szerinti jövőnket, hozzárendeljük a jellemzőket, nehézségeket, következményeket, majd megpróbálunk beleérezni, hogy mennyire bánnánk, ha nem lenne a miénk ez a szimulált jövőbeli állapotot.

Ezt követően egy másik döntési lehetőséggel számolva gondoljuk végig ugyan ezt és hasonlítjuk össze a két szimulált jövőbeli állapotot.

Ha a legpontosabb és legteljesebb információk állnak a rendelkezésünkre ez a képességünk zseniális és hihetetlenül hasznos és hozzásegít bennünket a jó döntés meghozatalához.

De az élet nem idealisztukus és a legtöbben félünk attól, hogy valami történik, valami félre megy a folyamatban és a vége nem az lesz, amit mi (szívünkben) elképzeltunk. Ha a félelmedet nézed, az meg fog akadályzni abban, hogy elhatározd és megvalósítsd. 

Helyette (kérlek) mérlegeld inkább azt, hogy az elképzelt állapot a legjobb szcenárió, de ha mégis megficcen valami, mi a legrosszabb szcenárió. Ésha a félre sikerült eredmény során sem lenne benned megbánás, hogy azon az úton indultál el, akkor ez az a döntés amit meg kell hoznod, ez egy olyan folyamat, amit folytatnod kell.

Sokan vágyunk a hatalmas sikerre. Ha az út folyamán azonban még nem érkezett el az igazi áttörés, a csúcssiker, de nincs benned megbánás, akkor jó úton haladsz, akkor valószínűleg minden meghozott áldozatot megért a döntésed.

Egy csomó embert ismerek – köztük önmagamat is ide számolom -, aki nagyléptékű, sorsfordító döntés(eke)t hozott meg a legkisebb megbánás nélkül. Ezeket a döntéseket mindannyian a legjobb döntésnek tekintjük, melyet valaha hoztunk.

Ahelyett, hogy döntéseidet a siker/kudarc, vagy a boldogság/fájdalom ellentétei határoznák meg, vedd inkább figyelembe – mint fő szempontot – a megbánás elkerülését.

Ha nem olvastad még, akkor a jó döntés 5 alapelvét összefoglaló cikket is olvashatod, melynek 4 aspektusát boncolgattam jelen cikkemben.

Leave your comments

Comments

  • No comments found