Gyakran tévesztünk célt

Találatok: 1738

A jó döntés támogatja az életed, segít elérni céljaidat. Segít megélni belülről a sikert, nem csak a Facebookon látni mások életében.
Képes vagy rá? Képes vagy kitartóan küzdeni a célodért?
Lássuk...

Hányszor hallhattuk a történeteket, hogy ennek vagy annak a cégvezetőnek, sikeres embernek milyen sok sikertelen próbálkozása, vállalkozás volt, mielőtt nagyszerű lett. Az a leckét tudjuk, a kitartás és a kemény munka a rendkívüli siker kulcsa. Biztosan. Vagy ki tudja….

Ha megnézel egy sor igazán sikeres vállalkozást (Amazon, Microsoft, stb. és direkt nem mondok magyart) mindez nehezen elképzelhető, hiszen nem könnyű folyamatként gondolni rá. Ránézve nem azt mérlegelem, hogy mennyi sikertelen, hibás üzleti ötleten verekedték végig magukat, hányszor buktak „kicsit”, míg a végén nyertek óriásit. Hanem azt mondom, Wow...

Mivel nehéz rá így gondolni, nehéz azt is mérlegelni, hogy képes vagyok-e rá...

Hát akkor keretezzük át, ok?
Tegyük fel, adok neked 2 dobókockát. Ha duplát dobsz, adok neked egy millát, de addig minden dobásodért te fizetsz nekem 50 000 forintot. Hányszor dobnál?

Ha nem vagy rossz a matekból, akkor tudhatod, hogy rendesen csengetned kell nekem egy darabig a lehetőségét, hogy dobhass, hogy versenyben maradj.

A legtöbb ember úgy vizsgálja meg minden egyes döntését, mint egy-egy kockadobást (Van esélyem ezzel egy millát nyerni, vagyn nem?). Nem gondolják végig, hogy az életük ennek a kockajátéknak véget nem érő sorozata. Pedig csak az nyerhet (igazán), aki sok dobást hajlandó megfinanszírozni (és esetleg veszíteni) a hosszú távú és nagy győzelem érdekében.

Igen, el fogsz veszíteni nem egy csomó kockajátékot (és pénzt), de ha nyersz, a nyereményed messze felül fogja múlni a befektetett veszteségeidet.
Nos? Érdemes belevágni?

A hosszú távú eredmények eléréséhez ezt a „kockázatos” viselkedést szükséges alkalmaznunk az élet több területén is:

Olvass! Vásárolj, kölcsönözz vagy tölts le egy csomó nehéz olvasmányt! Számíthatsz arra, hogy a legtöbbje nem lesz hasznos vagy érthető a számodra,
de hidd el, olyat is fogsz találni, ami megváltoztatja az életedet.
Mondj igen minden meghívásra. Lehet, hogy az események/emberek többsége unalmas lesz, de na bumm, hát akkor majd korábban hazaindulsz.
De hidd el, időnként fontos és érdekes emberekkel fogsz találkozni.
Légy céltudatos és merész a társkeresésben is! Ismerkedés során jelzed pontosan, hogy (belül) ki vagy és mit akarsz. A lehetséges társak
túlnyomó többsége nem lesz veled kompatibilis, mégis így hamarabb és pontosabban fogsz rátalálni a másik feledre. 
Vezess be innovatív ötleteket a vállalkozásodban, vagy javasolj a munkahelyeden. 90%-uk sikertelen lesz, de ha valamelyikük beválik, az hatalmas
lendületet jelent a vállalkozásodnak, karrierednek.
Fejleszd a gyereke(i)det! Főként korai életkorban ez nem egyszerű, sőt elhúzódó és tetemes befektetést jelent. De hidd el, hatalmas előnyt adsz neki
az életben.

Ha pusztán az azonnali eredmény alapján döntesz, levághatod magad az életed legnagyobb lehetőségeitől és előnyeitől.

Ne hagyd, hogy a jelen pillanat, a rövidtávú, (sokszor bosszantó) érzelmei megakadályozzanak a jó döntések meghozatalában és végigvitelében.

Ha nem olvastad még, akkor a jó döntés 5 alapelvét összefoglaló cikket is olvashatod, melynek 2 aspektusát boncolgattam jelen cikkemben.

Leave your comments

Comments

  • No comments found