A döntés 5 alapelve

Találatok: 3514

(Átlag)emberekkel (ha van olyan egyáltalán) és vezetőkkel együttdolgozva gyakran tapasztalom, hogy dönteni nehéz! A döntés felelőssége és következményei sokszor nyomasztóak. Pedig minden nap te is döntések sorozatát hozod meg. Döntesz, hogy mikor kelsz, mit reggelizel, milyen ruhát veszel fel… Ezeket hosszan sorolhatnám.

Azt mondod, ezek nem is igazi döntések? Hát, szerintem azok!
Mihelyst úgy döntesz, hogy nem kelsz fel és nem mész be (ma, vagy soha többé) pl. dolgozni, bizton állíthatom, gyökeresen változik meg az eddigi megszokott életed.

Milyen egy nagy döntés és mitől az? Sőt hogyan kell meghozni?
A csavar mindig itt van!

Szóval nézzük mi az az 5 terület, aminek mérlegelése nélkül nem lehet jó döntést hozni:

1. A DOLGOK ÉRTÉKE ÉS ÁRA

A döntésünk során mérlegelünk. Mérlegeljük (a saját és a döntéshez kapcsolódó) az erősségeinket és gyengeségeinket, melyekre alapozhatunk. Mérlegeljük azt, hogy milyen lehetőségeket (és veszélyforrásokat) dobott elénk az élet. És mérlegeljük a várható következményeket és eredményeket, annak pénzügyi, érzelmi, társadalmi és szellemi értékét, illetve azt, hogy mindez mit jelent a számunkra.

És döntünk, ahogy mi szoktunk dönteni. És sokszor tévedünk, melynek legfőbb oka az értékbecslésünk hibás mechanizmusa. Az, hogy rosszul kalibráljuk a várható következményeket és olyan értéknek tulajdonítunk jelentőséget, mely pillanatnyi, múlandó, nem hoz számunkra hosszú távú sikert és legédetettséget.
Az igazi döntés, a nagy döntés az, ha (kell) vállalod azokat a rövid távú kudarcokat, amelyek lehetővé teszik, a hatalmas hosszú távú sikereket.

A dolgok értékéről és áráról itt olvashatsz még részleteket.

 

2. GYAKRAN TÉVESZTÜNK CÉLT

Főként a fiam gyakran válaszolja egy-egy döntési szituációra: "Nem tudom"
Én erre mindig azt mondom neki: Ha akarod, azt érzed, tudod. Tehát ha "nem tudod", akkor a válasz valószínűleg NEM, ugye? Kérlek gondold végig még egyszer, vizsgáld meg a lehetőségeidet, az érzéseidet és dönts. Úgy nem lehet, hogy igen is, meg nem is.

És felnőttként tudjuk már, hogy nem elég tudni, hogy akarom, tenni is kell érte. Sok döntésért hosszan és sokszor és nehézségek árán is. Kész vagyunk rá? Hát nem mindig. Jönnek a "hullámok" és elveszítjük a célt. Az eredményt még mindig akarjuk, de az út nehézségei elbizonytalanítanak.
Döntésünkkel együtt jár, hogy nem csak a végeredményt, hanem a nehézségeket is vállaljuk.

Az elvétett célokról és a fókusz tartásáról itt olvashatsz még bővebben.

 

3. ÉRZELMEINK KEZELÉSE

A döntés során az érzelmeink meghatározóak. Érzelmeink közül főleg az izgalom és a félelem.

De dönthetünk-e főként az érzelmeink alapján?
Felnőttként, sőt szakemberként azt mondom NEM. Életünkről, munkánról, család vagy gyerekvállalásról szóló döntéseink sora összetettebb kérdés, minthogy megkívántam-e egy pohár sört, vagy nem.

A jó döntés során az ember mérlegel, ha kell

  • • késleltet, azaz várakozik a megfelelő pillanatra, befektet, de készenlétben van,
  • • lemond a nagyobb előny, érték érdekében,
  • • kockáztat, kockára tesz meglévő előnyöket, erőforrásokat,
  • • távolabb lát, nem a pillanatnyi haszon viszi előre.

Szeresd magad, fogadd el az érzelmeidet, de ha kell fegyelmezd is, és ha „jól viselkedik” akkor kényeztesd is. Ennek legpragmatikusabb módja a(z ön)jutalom és (ön)büntetés megfelelő kombinációja.

Az érzelmeink kezelése nem könnyű téma, erről itt tájékozódhatsz még.

 

4. ÉLETÜNK OPTIMALIZÁLÁSA

Az optimális élet egyensúlyban van. Nem követel többet az embertől, mint amit az hajlandó megfizetni érte, nem vesz el többet, mint amit ad. Sőt!

Ok, kell! - mondod - De, hogy lehet az enyém? - kérdezed.

Volt olyan vágyad már, aminek az eredményében láttad magad? Láttad, hogy megjelenik a könyved, hogy átveszed az érmet, hogy a sikeres vállalkozásodban üzeltet kötsz és elégedetten dőlsz hátra a székben, hogy megveszed a házat, a kocsit, a repülőt, stb. Látod magad a szituban? Ez egy zseniális és hihetetlenül hasznos képességünk, egyes döntési szituációk során "látjuk" (a szívünkben) a jövőbeli eredményt és ha akarjuk azt a jövőt, azt pontosan tudjuk.

Akkor lesz optimális az életed, optimális a döntésed, ha azt soha nem bánod. Még akkor sem, ha nem minden fog (és tudjuk, biztosan nem fog) pont úgy alakulni, ahogy álmainkban.

Én egy csomó embert ismerek – köztük önmagamat is ide számolom -, aki nagyléptékű, sorsfordító döntés(eke)t hozott meg a legkisebb megbánás nélkül. Ezeket a döntéseket mindannyian a legjobb döntésnek tekintjük, melyet valaha hoztunk.

Az optimális élethez kapcsolódó döntés meghozataláról itt találsz még információt.

 

5. LE KELL ÍRNI

Döntés során sok minden kavarok az ember fejében és szívében. A gondolatok rendszerezése a megfelelő és vállalható döntés meghozatalának alapja. Ennek egyik legegyszerűbb és legpraktikusabb módja, ha az ember leírja.

A helyes döntéshez tudnod kell, hogy belső motivációid összhangban állnak-e azzal, ami igazán lenni akarsz!

Leírni, de hogyan? Erről még itt olvashatsz.

 

 

 

 

Leave your comments

Comments

  • No comments found